Najlepszą wskazówką na dostosowanie wina do włoskiego makaronu jest… zignorowanie makaronu oraz zwrócenie uwagi na sos. Makaron jest po prostu brezentem dopełniającym towarzyszące mu składniki. Na przykład specjalność Apulian rigatoni jest rustykalnym, pomidorowym daniem. Tego rodzaju potrawa pożąda wina, który perfekcyjnie połączy się z wypiekanym pomidorem oraz czerwonym mięsem. Jeśli sądzisz o czerwonym winie, masz rację, jednakowoż które z nich będzie najbardziej odpowiednie? Przeważnie jest tak, że najodpowiedniej dobrać wino z tego samego regionu we Włoszech z którego tradycyjnie wywodzi się danie – tu zdołałoby się spowodować dla przykładu wino o nazwie Primitivo, jakie ma masywny aromat wygrzewających się w słońcu czerwonych jagód, jak także jest o stosownej strukturze pasującej do dania.
włoskie jedzenie w Krakowie
Recepta na sos pomidorowy do makaronu
• Sosy na bazie pomidorów są mocno kwaśne oraz w szeregu przypadków mieszane są z bogatymi, czerwonymi mięsami.
• Z powodu kwasowości w pomidorach, najważniejszym rozwiązaniem jest wino czerwone. Jest co niemiara przeróżnych odmian winogron (oraz mieszanek), które będą szczęśliwie wypełniać tę rolę.
• Jeżeli do takiego włoskiego makaronu doda się nieco więcej bogactwa składników (mięso, śmietana) można nieco o wiele bardziej poszaleć.
• Polecane tu jest wyżej wspomniane Primitivo, ale również Sangiovese, Negroamaro, czy także Nero d’Avola.
Co do makaronu z sosem serowym?
Trudno jest znaleźć wino, które nie smakowałaby dosyć prawidłowo z serem, więc zamiast tego przyzwoiciej pomyśleć o dobraniu odpowiedniego jako o okazji do tego, żeby spróbować nieco bardziej wymyślnych trunków bazując na ich fakturze. Na przykład białe wino o mocnym smaku, takie jak włoski Trebbiano lub Chardonnay stworzy spójną parę z takim makaronem oraz podkreśli smakowitość sera. Poza tym lżejsze czerwone wina z są następnym świetnym kompanem z intensywnym makaronem z dodatkiem twardego sera, szczególnie jeżeli w sosie są grzyby czy też warzywa korzeniowe. Oto kilka opcji, których warto spróbować: jeśli chodzi o wino białe Trebbiano di Lugana lub też Ribolla Gialla, a jeśli chodzi o czerwone Nerello Mascalese, Pinot Noir czy również Sangiovese.